Wat is LOTUS?

LOTUS is van oorsprong een afkorting en staat voor Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers. Het Oranje Kruis nam hiertoe in 1963 het initiatief om realistischer te kunnen oefenen binnen het onderwijs in hulpverlening. Vandaag de dag wordt de opleiding tot LOTUSslachtoffer verzorgd door zelfstandige verenigingen; de zogenaamde LOTUSkringen.

Een LOTUSslachtoffer kan worden ingezet binnen de opleiding en oefening van zowel lekenhulpverleners als professionele hulpdiensten. Een LOTUSslachtoffer heeft daarbij drie kerntaken:
  • Natuurgetrouw grimeren van letsels en ziektebeelden
  • Zo realistisch mogelijk uitbeelden van ongevalsslachtoffers
  • Bedenken en in scène zetten van ongevalssituaties

Het doel van LOTUS
Het doel van de inzet van LOTUSslachtoffers is om hulpverleners dichter bij de praktijk te brengen. Aan de hand van het gedrag en de antwoorden van het slachtoffer kan de eerstehulpverlener de juiste diagnose stellen. Door het medisch verantwoord uitbeelden van het letsel kan de hulpverlener de verschijnselen van bepaalde letsels en ziektebeelden ook daadwerkelijk herkennen. Door de juiste enscenering kan de hulpverlener zich een voorstelling maken van het ongevalsgebeuren en kan de hulpverlener leren de situatie te beoordelen en mogelijk gevaar herkennen. Bovendien worden de hulpverleners minder snel van hun stuk gebracht bij het zien van bloederige wonden en zijn beter in staat de juiste eerste hulp te verlenen.

LOTUSslachtoffers nodig?

Ben jij op zoek naar LOTUSslachtoffers? Meld je dan nu volledig gratis aan en plaats je eerste opdracht. Zo vind je gemakkelijk en snel de perfecte LOTUSslachtoffers voor jouw opdrachten.

Meer weten?