Geschiedenis van LOTUS

De wieg van LOTUS stond in Engeland, waar op 22 november 1942 de Casualties Union werd opgericht door Eric Claxton.

Londen, de grote industriesteden en de militaire vliegvelden werden tijdens de tweede wereldoorlog door Nazi-Duitsland hevig gebombardeerd. Hierbij vielen veel slachtoffers. Aanvankelijk deden de hulpverleners niet veel meer dan de slachtoffers uit het puin halen. Dit schreeuwde om verbetering. Er werden cursussen opgezet om de hulpverleners te trainen en de gewonden goed te verzorgen. Om de realiteit zo goed mogelijk te benaderen werd besloten om mensen op te leiden die als slachtoffer konden fungeren. De oprichting van Casualties Union was hiermee een feit.

De leden van Casualties Union leerden het grimeren en acteren van ernstige letsels. Men moest bereid zijn om als slachtoffer op te treden, zodat helpers konden leren onder moeilijke omstandigheden hulp te verlenen. Kennis van EHBO was niet nodig; artsen en instructeurs waren aanwezig om de helpers te wijzen op hun fouten en hoe deze te herstellen. Helpers waren er genoeg en met de inzet van de leden van Casualties Union hebben zij geleerd hoe hulp kon worden verleend aan de slachtoffers van de dramatische bombardementen op de Engelse steden.

Het Oranje Kruis
In 1959 nodigde Het Oranje Kruis, ter gelegenheid van hun 50-jarig bestaan, de Casualties Union uit om een demonstratie te geven. De aanwezigheid van een internationaal gezelschap op het congres wekte de belangstelling van Eric Claxton. Aan de vooravond van het gouden jubileum gaf hij samen met Dr. Wills een presentatie over de meerwaarde van simulatieslachtoffers binnen het onderwijs in hulpverlening, ondersteund met de uitbeelding van diverse ongevalssituaties. De presentatie werd aanvankelijk geen succes.
 
In 1961 vond er opnieuw een demonstratie plaats tijdens de jaarvergadering van Het Oranje Kruis. Tijdens de demonstratie werden een epileptisch insult, flauwte, een zeer dramatische hartaanval en verschillende botbreuken geacteerd. Dit keer maakte de uitbeelding veel meer indruk onder de aanwezigen, waarmee de belangstelling voor acterende slachtoffers was gewekt.

Het Oranje Kruis ging voortvarend te werk en in 1962 werd een studieweekend georganiseerd. De cursus werd gegeven door Mrs. Nicholson en Miss. Weightman van Casualties Union. Door het grote succes werd op 23 november 1963, de oprichtingsdatum van LOTUS, de eerste officiële opleiding gestart. Aan deze centrale cursus die in Utrecht werd gehouden, namen 22 gediplomeerde EHBO’ers deel. De cursus werd afgesloten met een examen. Het examen werd bijgewoond door Mr. Eric Claxton.

LOTUSkringen
Door het hele land werden verenigingen opgericht, zogenaamde LOTUSkringen, waar men de opleiding tot LOTUSslachtoffer kon volgen. De gediplomeerde slachtoffers gingen deel uit maken van de LOTUSkring en volgden nascholing door een Instructeur LOTUS om nieuwe kennis en vaardigheden aan te leren.

Inmiddels is LOTUS in de wereld van de hulpverlening niet meer weg te denken. De waardevolle bijdrage aan het onderwijs in (eerste)hulpverlening is bewezen en daarmee is LOTUS een begrip geworden. Nederland telt op dit moment zo'n 2.400 gediplomeerde LOTUSslachtoffers die zich inzetten om het kwaliteit van de hulpverlening te verbeteren.

Bronnen:
- Elkhuizen, A.J. (1994). Geschiedenis van LOTUS. Voorpost van de dokter, 9, p. 7-11.
- Claxton, E. (1992). The struggle for peace. Sussex, England: The Book Guild Ltd.

LOTUSslachtoffers nodig?

Ben jij op zoek naar LOTUSslachtoffers? Meld je dan nu volledig gratis aan en plaats je eerste opdracht. Zo vind je gemakkelijk en snel de perfecte LOTUSslachtoffers voor jouw opdrachten.

Meer weten?